Bunny Kingdom

Een spel waarbij je in de rol kruipt van felgekleurde konijntjes klinkt misschien als iets voor kinderen. Maar niks is minder waar. Vanaf de zijkant van de doos word je aangekeken door een schreeuwend konijn, dat met oorlogsstrepen op de wangen een zwaard naar je opheft. Je beseft: dit is serieus. 

Los van het thema, dat tot in de puntjes is doorgevoerd met prachtige konijnen-kaarten en de nodige wortel-woordgrapjes, is het toch echt een tactisch spel. Als je er met deze verwachting ingaat, is de kans groot dat je het na je eerste potje vaker wilt spelen. Bunny Kingdom heeft namelijk veel meer te bieden dan een superschattig thema.

Hoe het spel werkt

Als je het speelbord openklapt dan kan je al ongeveer raden wat er gaat gebeuren. Het bord bevat alle coördinaten van A-1 tot J-10. Elk coördinaat staat voor een territorium op het bord en voor elk van deze ‘stukjes speelbord’ zit er één kaart in de gigantische trekstapel. Bunny Kingdom is dan ook een zogenaamde Card Drafting game: je trekt steeds 10-12 kaarten en mag er twee van houden. De rest geef je door aan je tegenstanders. 

Zo bouw je aan je eigen Bunny Koninkrijk. Je probeert een zo groot mogelijk aaneengesloten gebied te veroveren. Een Fief, heet dat. Leuk feitje: op een gegeven moment vind je het compleet normaal dat er tijdens de puntentelling wordt gezegd: ‘Laten we eens even naar je grote roze fief kijken’.

Dus de speler met de grootste Fief wint? Nou, nee! Zoals met alle goede spellen zijn er ook bij Bunny Kingdom veel uitzonderingen op de regel. Je verzamelt naast territoria ook steden, speciale specerijen en andere grondstoffen, waardoor een kleine Fief soms veel sterker kan worden dan een grote. Geheime ‘perkamentkaarten’ zorgen ervoor dat alternatieve tactieken ineens veel kunnen opleveren. Deze kaarten tel je pas aan het einde van het spel bij je punten op. 

No beginners-luck!

Dat brengt ons ook meteen bij het nadeel van Bunny Kingdom. Als ervaren speler voelt het een beetje, nou ja… slecht, om met nieuwe mensen te spelen. Je weet op een gegeven moment precies welke kaarten je moet hebben. Terwijl nieuwelingen gefocust zijn op de coördinaten, schuiven ze zonder het te weten de beste kaarten naar jou door, zodat jij de ene na de andere bonus voor jezelf kan pakken. Goed voor tientallen punten aan het einde van het spel, waardoor je iedere first-timer ver voorbij zal schieten. Het is bijna oneerlijk. 

En dan is er na elke ronde nog die puntentelling. Eén grote chaos van spelers die tegelijkertijd hun kris-kras-over-het-bord-verspreide konijntjes aan het tellen zijn, de tel kwijtraken en opnieuw beginnen, waardoor iemand anders ook de tel kwijtraakt… Als er iemand in de groep is met een goed gevoel voor overzicht die het niet erg vindt om elke ronde voor IEDEREEN te tellen, grijp het met beide handen aan! Geef hem desnoods de Royal Carrot als bedankje, maar doe het!

Gelukkig krijg je vanzelf handigheid in het tellen van punten en het sorteren van de vele stapeltjes kaarten. Laat dit je er dus niet van weerhouden om het spel een kans te geven. Het is het waard. 

Ons oordeel

Heb jij een vaste groep om spelletjes mee te spelen en willen jullie het samen leren? Dan zeggen wij: doen! Er zit erg veel in dit spel qua tactiek. Het is vlot en vermakelijk en het kaarten draften werkt enorm verslavend. De handleiding is Engels, maar wel heel duidelijk en op de kaartjes staat over het algemeen goed omschreven wat ze doen. 

Wij geven Bunny Kingdom een 7,5!

Je koopt Bunny Kingdom voor rond de 40 euro online. Het spel is prachtig vormgegeven en de doos een echte eye-catcher. Het materiaal is stevig en heeft bij ons al VELE potjes overleefd. Kortom: als je het spel koopt heb je er waarschijnlijk jaren plezier van!

Algemene informatie 

  • Aantal spelers: 2 – 4 spelers (met 2 vinden wij het iets minder)
  • Speelduur: 45-60 minuten
  • Leeftijd: vanaf 14 jaar 
  • Boardgamegeek rating moeilijkheid: 2,24/5
  • Uitgever: Iello
  • Taal: Engels