Terra Mystica

Kan jij met een stalen gezicht praten over de voordelen van meerminnen en krijg je stiekem een schokje van blijdschap als je extra ‘kracht’ ontvangt? Dan is de kans groot dat je fan bent van de bordspel-klassieker Terra Mystica. Wij geven je groot gelijk! Terra Mystica is namelijk een geweldig spel.

Maar die doos, die 20 pagina tellende handleiding, die 2 kilo(!) aan speelmateriaal… we kunnen ons voorstellen dat je daar niet zomaar even aan begint. Zoiets vergt voorbereiding, doorzettingsvermogen en De Wil om het spel te doorgronden. Een kleine waarschuwing: het spel heeft zoveel variatiemogelijkheden dat het na 20, of zelfs 30 potjes nog steeds vol verrassingen zit. Grote kans kans dat je na je eerste potje niet helemaal begrijpt wat zich de afgelopen 2 uur heeft voltrokken, maar dat je je toch op een vreemde manier bevredigd voelt. Terra Mystica is als goede kaas. Je moet er misschien even aan wennen, maar het wordt beter met de tijd. En hoe meer je ervan neemt, hoe meer je ervan gaat genieten. 

Hoe het spel werkt
Voor wie Terra Mystica nog niet kent en overweegt zich eraan te wagen, zullen we even kort uitleggen wat je kan verwachten. In de basis heeft het een vrij eenvoudig mechanisme. Je wilt de meeste punten scoren. Dat kan op verschillende manieren. Jouw ras heeft een voorkeur voor een bepaald landschap. De meerminnen houden van water, de nomaden crossen op hun kamelen door de woestijn, heksen willen bos, enzovoorts. Het grootste deel van de tijd ben je dan ook bezig om aangrenzende gebieden om te toveren in het landschap waar jouw ras op kan leven. Ondertussen kan je priesters opofferen aan de elementen en wil je zo snel mogelijk je heilige tempels en je burcht bouwen, want dan speel je meer unieke krachten voor je ras vrij. Oh ja, en er is ook nog zoiets als een langste route. En krachtdeals. En upgrades. 

Heel veel te doen dus. Dat is meteen het ingewikkelde aan het spel. Je mag tijdens je beurt namelijk steeds maar 1 actie uitvoeren. Zo’n actie heeft direct invloed op je volgende beurt. Ga je voor meer krachtpunten zodat je de volgende ronde een brug kan bouwen? Of verzilver je je hard verdiende centen om eindelijk een paar huisjes te plaatsen, want daar krijg je alleen deze ronde extra punten voor. En dan heb je nog die smerige Reuzen die op het punt staan om jouw territorium om te toveren. Dilemma’s, dilemma’s…. 

Ons oordeel
Terra Mystica is een complexe machine, waar allemaal radartjes draaien en iedereen aan zijn eigen tactiek werkt. Het is niet pesterig. Ieder speelt voor zichzelf en als je eenmaal op een gebiedje hebt gebouwd, kan niemand het je meer afnemen. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om je medespelers dwars te zitten als het nodig is. Je ras wordt steeds sterker gedurende het spel en het is erg leuk om te merken dat je strategieën hun vruchten afwerpen. 

Dit alles maakt Terra Mystica een heerlijk, strategisch spel. Het heeft vrijwel geen geluksfactor, biedt veel diepgang en is van begin tot einde spannend. Je moet je er even in verdiepen maar dan heb je zeker wat moois in handen!

 Wij geven Terra Mystica een 8,5!

Je koopt Terra Mystica voor rond de 50 euro online. Door de hoge herspeelbaarheid en het vele materiaal wat erbij inbegrepen zit, is het zijn geld wat ons betreft zeker waard. 

Algemene informatie 

  • Aantal spelers: 2 – 5 spelers (ideaal met 4, met 3 en 5 ook heel goed!)
  • Speelduur: 30 minuten per speler 
  • Leeftijd: vanaf 12 jaar 
  • Boardgamegeek rating moeilijkheid: 3,95/5
  • Uitgever: White Goblin Games
  • Taal: Nederlands