Hanamikoji

Een kleine doos en de vibe alsof je in het Japanse Kyoto dwaalt

Hanamikoji is een simpel, snel, en vooral ook tactisch spel. Een combinatie waar wij persoonlijk erg van houden. Een heerlijk tussendoortje, speciaal voor 2 spelers!

De doos van Hanamikoji is klein en bevat weinig; 7 grote kaarten die de geisha’s voorstellen, muses van de Japanse geschiedenis. Daarnaast zijn er 21 speelkaarten, 7 gunstfiches en 8 actiefiches en that’s it!

De opzet van het spel
De opzet is net zo simpel. Je legt de 7 geisha’s in het midden van de tafel tussen de twee spelers in. Je schudt de kaarten en legt er 1 van terug in de doos. Daarna geef je elke speler 6 kaarten en leg je de overige op een trekstapel naast het speelveld. Geef aan elke speler een set van 4 acties in één kleur en je kan beginnen!

Test je verleidingskunsten
In Hanamikoji speel je een verleider en probeer je de gunst van zoveel mogelijk geisha’s voor je te winnen. Maar de ene geisha is de ander niet!

Voor geisha’s met meer punten moet je uiteraard meer moeite doen. Hebben jouw verleidingskunsten voor meer dan 11 punten gezorgd óf heb je 4 aparte geisha’s verleid aan het einde van de ronde? Dan win jij het spel!

Die kaarten speel je door middel van je acties, en daar begint het echte spel!

Vier dezelfde acties, maar wanneer speel je ze?
Elke speler heeft 4 dezelfde acties en elke beurt bestaat uit 1) het pakken van een nieuwe kaart en 2) het spelen van één van deze acties. Elke actie mag slechts 1 keer gespeeld worden. Zijn de acties op? Dan ga je punten tellen.

Hanimikoji zit vol hersenkrakers
Het unieke van dit spel zit hem in de keuzes die je voor je kiezen krijgt. Soms ontkom je er niet aan om je tegenstander een mooie kaart cadeau te geven. 

Om een voorbeeld te geven: één van de acties houdt in dat jij 3 kaarten uit je hand moet tonen. De tegenspeler mag er eerst eentje uitkiezen om direct te scoren. Vervolgens scoor jij de twee overgebleven kaarten.

Dit leidt tot een interessante en aparte combinatie van keuzes maken. Hoe selecteer ik mijn kaarten zo dat ik goede kaarten voor mezelf speel zonder teveel weg te geven? Hoe time ik mijn acties zo goed mogelijk? Welke kaarten kom ik potentieel nog tegen en welke zitten in de hand van mijn tegenstander?

Ons oordeel
Daarnaast is de vormgeving leuk gedaan. De doos is van goed formaat en het spel duurt niet lang. Hierdoor is het een fijn tussendoortje waar nog wel diepgang in zit. In principe speel je ‘best of 3’ en meestal heb je het na 1 ronde wel door. Een spel wat je een keer moet spelen! 

Wij geven Hanamikoji een 7,5!

Je koopt Hanamikoji voor rond de 15 euro online. Vergeleken met andere spellen in deze prijsklasse steekt Hanamikoji er zeker bovenuit door de mooie vormgeving en het unieke karakter van het spel. Spelen jullie vaak met z’n tweeën dan is dit een absolute aanrader!

Algemene informatie 

  • Aantal spelers: 2 spelers
  • Speelduur: 15 minuten
  • Leeftijd: vanaf 10 jaar
  • Boardgamegeek rating moeilijkheid: 1,71/5
  • Uitgever: White Goblin Games
  • Taal: Nederlands (voordeel: omdat er geen tekst op de kaarten staat, ook goed te spelen met anderstaligen)